Het aanschaffen van een kleine kitten in huis is erg gezellig, je hebt immers gezelschap in huis. Alleen wat mensen vaak vergeten is dat, naast eten en speeltjes, de kitten ook nog ontwormt dient te worden voor zijn eigen gezondheid. Maar wanneer is ontwormen kat nodig? En welke voordelen zitten hieraan? Welke soorten wormen zijn er? Dat lees je in dit artikel.

Wanneer is ontwormen kat nodig?

Als je een jonge kitten hebt ontworm je deze op de leeftijd van drie, vijf en zeven weken. Dan komt je kitten ook nog niet buiten of in aanraking met andere beestjes. Daarna krijgt een kat standaard een maandelijkse wormenkuur tot de leeftijd van zes maanden. Vervolgens is het beestje al wat ouder en kan het meer hebben, je kitten gaat dan waarschijnlijk ook naar buiten. Vanaf die tijd is het nodig dat de kat vier keer per jaar een ontwormingskuur krijgt. Dat is vooral nodig als de kat buiten komt. Als je een binnenkat hebt heeft je kat niet zoveel kuren nodig. Het is dan voldoende om één of twee keer per jaar de kat te ontwormen. Mocht jouw binnenkat vaak muizen vangen, of geef je jouw kat vers vlees te eten, probeer je kat dan toch vier keer per jaar te ontwormen. Je kat loopt namelijk wormen op als hij in aanraking komt met andere dieren.  

Voordelen ontwormen kat

Een belangrijke reden om je kat te ontwormen is voor zijn gezondheid. Als het beestje wormen oploopt kan het dier vermageren of uitdrogen. Ook kan het beestje last krijgen van zijn organen of ogen. Als je je kat niet ontwormt, en hij loopt wormen op, dan kunnen ze ook last krijgen van chronische darmklachten. De wormen kunnen ook worden overgedragen aan mensen of kleine kinderen, het is dus ook voor jouw eigen gezondheid ook beter.

Soorten wormen

De meest voorkomende worm bij een kat zijn de spoelworm en de lintworm. Beide wormen leven in het maagdarmkanaal. Een besmette kat vertoont geen symptomen, waardoor het lastig is om de worm op te merken. Als de kat een zware besmetting heeft, dan kunnen de volgende symptomen voorkomen: gewichtsverlies, irritatie rond de anus, groeivertraging of diarree. De lintwormen zijn platte en lange wormen die bestaan uit verschillende stukjes. Deze stukjes kunnen op rijstkorrels lijken, dat zijn de eitjes. Die eitjes kun je zien in de ontlasting, in de vacht, in de haren rondom de anus of op de ligplaats van de kat. De spoelworm is de meest voorkomende parasiet. Eitjes kunnen overgebracht worden door andere katten of via de ontlasting.

Leave a Reply